Kulturno umjetničko društvo Kaštel Pribislavec osnovano je 1998. godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine Pribislavca i Međimurja.

Djelujemo u više sekcija. Velika i mala folklorna sekcija, dramska sekcija, tamburaška sekcija vokalna sekcija i sekcija za skupljanje starih stvari. Nastojimo svojim radom očuvati i običaje naših žitelja. U dosadašnjem radu najveći dio djelovanja otpada na folklornu sekciju. Sa folklornom sekcijom nastupamo predstavljajući plesove i pjesme Međimurja koje su implementirane u 7 spletova i 5 koreografija u kojima smo obradili više od 60 međimurskih pjesama.

Nastupali smo prenoseći Međimursku pjesmu, ples i glazbu do sada sa velikim folklorašima i tamburašima 430 puta u Hrvatskoj: u 329 mjesta i gradova u 14 županija Hrvatske. Od inozemnih nastupa spomena vrijedno su nastupi u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Italiji, a posebno smo ponosni na svoja dva nastupa u Luksemburgu gdje smo nastupali rame uz rame sa 187 zemalja učesnica iz cijelog svijeta pred velikim vojvodstvom Luksemburga na otvorenju festivala. U 2015. godini na županijskoj smo smotri izvornog folklora u Donjoj Dubravi bili proglašeni najboljima te smo nastupali na državnom festivalu izvornog folklora u Karlovcu gdje smo proglašeni kao drugi po kvaliteti plesa, originalnoj nošnji, plesu, pjevanju i glazbenoj pratnji.

Dječja folklorna skupina 3 puta je bio predstavnik Međimurske županije na državnim smotrama izvodeći dječje prikaze plesa i igara sa područja Međimurja. Sa dramskom smo sekcijom u tri navrata predstavljali Međimurje na državnim susretima. Organizatori smo nekoliko dramskih susreta, folklornih susreta za odrasle i susreta za dječje folklorno stvaralaštvo. Petnaest smo godina bili organizatori i domaćini državnog susreta koreografiranog folklora. Jedini smo iz Međimurja koji su sudionici i organizatori Međunarodnog susreta koji se obilježava kao Noć kazališta. Organizatori smo tradicionalnog međunarodnog dramskog susreta posvećenog prvom dramskom voditelju Augustu Lesjaku na kojem smo ugostili goste iz Mađarske i Slovenije.

Aktivno se uključujemo u sve manifestacije u organizaciji općine sa svojim kulturnim programom. Najveće uspjehe do sada postigli smo folklornim nastupima pod vodstvom voditeljice Alenke Oreški koja vodi folkloraše svih dobi. Zdravko Belec trenutno uvježbava tamburašku sekciju i vokalni sastav, dok dramsku sekciju vodi Franjo Oreški, koji je ujedno ima i status dramskog voditelja
Hrvatskog centra za dramski odgoj, redatelj je, te tekstopisac nagrađivanih na književnim natječajima dramskih tekstova. Aleksandra Belec mlada je nada pisanja dramskih tekstova koju je Hrvatski sabor kulture nagradio nagradom „Kalman Mesarić“ kao najboljim radom za mlade do 30. godina.

Predsjednik društva je Franjo Oreški, tajnik Marko Belec, a dopredsjednik Zdravko Belec.

U vrijeme pandemije Covid 19 naši članovi su se aktivno uključivali u online seminare, online susrete na kojima su dobivali i nagrade za svoje radove. Iako sputani odlukama CZ i njihovim restrikcijskim zabranama u pripremi su dramski susreti i Božićno-novogodišnji program ukoliko će se za to stvoriti uvjeti.

Dječja sekcija

Folklor odrasli

Razni nastupi

Radionice

... iz novina ...

Skip to content