Hrvatska i Međimurje dobivaju prvi regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Odlična vijest stigla je MURID-ovcima u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. 2020. godine osnovana je Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu. MURID je kao organizacija prepoznat kao primjer dobre prakse koji trenutačno provodi projekt „Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.

Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na EU natječaju „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“ te su nam odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.“, naglasila je direktorica MURID-a Pucko.

Ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava.Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

S dosadašnjih 350m2, prostor MURID-a povećat će se na 1600m2, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.

Uz ovaj Centar koji će biti prvi u Hrvatskoj, župan Posavec podsjetio je da se u Međimurju planira graditi i Centar za osobe s invaliditetom u Podturnu, Centar za pomoć u zajednici u Čakovcu za koji je Međimurska županija dala zgradu u svom vlasništvu, a pored brojnih projekata na području socijalne skrbi, poput projekata UNICEF-a, Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i nastavi, osigurava besplatnu prehranu i prijevoz za učenike te je Županija, zajedno sa Županijskom bolnicom Čakovec, pravi prijatelj djece kroz razna ulaganja i programe.

Kroz aktivnosti Centra provodit će se integrirani programi rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji i regiji s naglaskom na sustav individualiziranih i djelotvornih usluga te će biti mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te nevladinog sektora s ciljem da se smanje lutanja roditelja i stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija. „Rano prepoznavanje razvojnih odstupanja preduvjet je pravovremene intervencije, a sveobuhvatna i interdisciplinarna funkcionalna procjena te dijagnostika važan su i nužan element za definiranje adekvatne intervencije. Dijagnostičke procese provodit će različiti stručnjaci s odgovarajućim obrazovanjem, kompetencijama i iskustvom, a Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID integrirat će takve stručnjake iz svih sektora i županija sjeverozapadne Hrvatske.“, dodala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač na koju se nadovezala direktorica Pucko dodavši da će pored svih spomenutih područja djelovanja, MURID biti i mjesto za edukaciju i profesionalni razvoj svih dionika rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj i zemljama u regiji: „MURID je već godinama mjesto studentske prakse i organizator brojnih edukacija za stručne djelatnike u području rane intervencije te predškolskog i školskog sustava, a sada ćemo imati priliku biti centralno mjesto razvoja programa rane intervencije, tranzicijske podrške i socijalne inkluzije.“

Mjesto koje živi sa svojom lokalnom zajednicom

Izgradnjom Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u blizini grada Čakovca, nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu i sportskih terena NK POLET Pribislavec stvara se velik potencijal i za razvoj zajednice. „Velika mi je čast što je za projekt ove vrste odabran upravo Pribislavec te sam uvjeren da ćemo uz MURID pomoći socijalno rizičnoj djeci i njihovim roditeljima da se lakše pripreme za redovni predškolski i školski program. Ovim projektom gradimo mjesto koje će biti od izuzetne pomoći roditeljima visokorizične djece s područja Međimurja i šire, ali i mjesto nove energije u razvoju Pribislavca, mjesto buduće sinergije mnogih projekata, od izgradnje UNICEF-ovog resursnog centra, nove sportske dvorane, iskorištavanja sportskih terena pa do izgradnje generacijskog parka.“, zaključio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Prethodna Službena objava
Skip to content
axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet https://rollingspin.tumblr.com/ rollingspin rollingspin rollingspin bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 osototo osototo osototo osototo osototo osototo osototo situs toto https://www.osototo.id/ osototo osototo osototo https://municipalidadsalas.gob.pe/news/ https://bnb69.1securitysystems.co.uk/ https://axiebet.1securitysystems.co.uk/ https://osototo.1securitysystems.co.uk/ https://rollingspin.1securitysystems.co.uk/ https://pddikti.pn-lamongan.go.id/ https://siamik.pnc.ac.id/ https://ukbi.pa-sukabumi.go.id/ https://feedback.lfu.edu.krd/
axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet axiebet https://rollingspin.tumblr.com/ rollingspin rollingspin rollingspin bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 bnb69 osototo osototo osototo osototo osototo osototo osototo situs toto https://www.osototo.id/ osototo osototo osototo https://municipalidadsalas.gob.pe/news/ https://bnb69.1securitysystems.co.uk/ https://axiebet.1securitysystems.co.uk/ https://osototo.1securitysystems.co.uk/ https://rollingspin.1securitysystems.co.uk/ https://pddikti.pn-lamongan.go.id/ https://siamik.pnc.ac.id/ https://ukbi.pa-sukabumi.go.id/ https://feedback.lfu.edu.krd/